Духовний розвиток учнів початкових класів на засадах християнської педагогіки

Педагогіка і освіта » Становлення релігійного виховання у школи європейських країн » Духовний розвиток учнів початкових класів на засадах християнської педагогіки

Сторінка 1

Народні традиції християнського виховання в нашій країні сягають у глибоку давнину. Українська родина споконвіку виховувала в дитини прагнення до Добра, Милосердя, Любові. Український народ, за словами Софії Русової, здебільшого був релігійний, віруючий, тому і в родинному колі дітей учили дотримуватися Заповідей Божих, що визначали норми моралі та їхню поведінку.

Дитина не народжується моральною чи аморальною, вона поступово стає такою залежно від того, в якому середовищі, в яких умовах живе, яке дістає виховання.

Тож сьогодні важливим є повернення до національних традицій виховання у маленьких громадян України християнських чеснот: прагнення до правди, добра і краси, милосердя і доброчинства, справедливості і ненасильства, що є основою розвитку духовності. Чим раніше почнеться ця робота, тим ефективнішою вона буде, адже діти, набагато ближчі до Бога, ніж дорослі. Чистота і безпосередність дитини засвідчують зверненість дитячої душі до Творця.

На наявності у дитини релігійного інстинкту, Божественного начала і мають ґрунтуватися її духовне виховання, духовний розвиток.

Найперша і найважливіша умова духовного виховання у християнській педагогіці — зберегти в дитячій душі Божественну благодать, закладену від народження довіру до Господа, прийняття його Законів.

Наступна умова духовного виховання — підтримувати в дитині духовне начало. Дух є подих Бога в людині. Він освітлює життя, дає всьому сущому силу, потрібну для того, щоб набути духовності.

Християнська педагогіка однією з умов духовного виховання дитини вважає прилучення її до Божественного щастя на землі якомога раніше, коли дитина ще нічого не знає про зло, є чистою і довірливою.

Християнська педагогіка дає практичні поради, як прилучити дитину до Божественного щастя: показувати красу природи, створеної Господом, слухати духовну музику, читати високохудожні літературні твори. Важливо також вчити дитину радіти життю, кожному новому дню, і щиро дякувати Богові за все.

Джерелом існування людини на землі є всеохоплююча Любов, яку і в дитині слід виховувати з раннього віку: Любов до Бога, Любов до ближнього, Любов до довкілля . Бог створив людину для Любові. Бог є кінцева мета духовних прагнень людини. Бог дав їй свідомість і свободу не задля того, щоб вона зарозумілася й стала свавільною, а задля того, щоб вона усвідомила: все в нашому житті — від Бога; щоб жила у Бозі.

Тож, радить християнська педагогіка, дитину треба якомога раніше навчити прагнути Правди і Добра, творити їх, уникати й соромитися зла і неправди, а отже, виховувати на засадах справедливості, милосердя.

Святе Письмо твердить: усе добре, що є на Землі, — від Господа, адже Бог є Любов. Тож дорослі (батьки, вихователі) мають бути прикладом для дітей, робити добро самі й спрямовувати малих на такі його прояви, як чемність, співчуття, милосердя, поступливість, терпіння

Виховувати духовні цінності на засадах Біблії — Слова Божого — треба з першого року життя дитини, використовуючи вроджений "інстинкт релігії", що з віком може згасати, якщо її своєчасно не підтримувати й не розвивати.

Молитва, добрий приклад батьків, навчання добра закладають у дитячій душі міцне підґрунтя для формування сумління, доброчесності в майбутній діяльності. Великою мірою цьому сприяє Біблія — книга, яку читали колись у кожній українській родині. Добре було б відродити цей звичай. Для читання дітям краще використовувати ілюстровану дитячу Біблію.

Дитину змалечку слід навчати таких християнських чеснот, як покора, скромність, щедрість, чесність наполегливість, доброзичливість, поміркованість, справедливість, лагідність, працьовитість, вірність, довіра. А також застерігати від таких гріхів, як нечесність, гордість, гнів, заздрість, крадіжка, наклепництво, пліткарство, непослух, розбещеність, обжерливість тощо. Добре, коли дитина вивчить напам'ять вірші з Послання до Галатів, в яких апостол Павло згадує про "плоди Духа". Це "любов, радість, мир, довготерпіння, милосердя, доброта, віра, покірливість, здержливість" .

Страницы: 1 2 3 4

Нове про педагогіку:

Вивчення новаторського досвіду екологічного виховання молодших школярів на уроках математики
Одним із завдань нашого дослідження було вивчення попереднього педагогічного досвіду формування екологічної культури молодших школярів на уроках математики. Учитель Л. Різник формує екологічну культу ...

Вікові особливості розвитку дітей шестилітнього віку
Початкова школа виростає з дошкілля. Цей період психологи і педагоги визначають як унікальний у психічному становленні людини, оскільки саме тоді закладаються фундаментальні основи розвитку, пробуджу ...

Навігація по сайту

Copyright © 2018 - All Rights Reserved - www.ipedahohika.com